Zhongshuge bookstore, Beijing, China

Designed by Chinese architecture studio x+living and situated within the Lafayette department store, the new interior of Zhongshuge bookstore in Beijing, makes reference to classical Chinese gardens to transport customers into a flowing space that celebrates books at every turn. Different areas of the bookstore are connected by large circular arches, which serve not only to direct people but also to frame views of the space. Making use of the arched shape, x+living has also built in several spots to stop and sit, so that the symbolized arched door has the dual meaning of function and aesthetics.

the design also utilizes different floor levels to celebrate the simple act of walking through the store. x+living created a ceremonial and secluded atmosphere by using the central symmetrical layout of traditional architecture. the bookshelf is inspired from screen art, on the back of which is the lamp box acting as a light source.